W ramach dni otwartych Politechniki Opolskiej, dnia 30.03.2017 br. klasa ID wzięła udział w warsztatach dotyczących podstaw zdrowego odżywiania się. Były to warsztaty gastronomiczno-kulinarne. Zostaliśmy podzieleni na dwie grupy, podczas których realizowaliśmy ciekawe zadania. Pierwszym z nich było przygotowanie pizzy z dowolnymi składnikami. Wybór był ogromny – od dodatków słodkich po tradycyjne. Zadanie zdecydowanie trafiło w nasz gust, ponieważ na koniec każdy mógł zjeść przygotowaną przez siebie porcję. Najedzeni, przeszliśmy do kolejnego etapu zajęć. Tym razem była to gra zbliżona zasadami do Milionerów o nazwie Kaloramia. Została ona przygotowana i poprowadzona przez dr inż. Dominikę Matuszek. Dziewczyny sprawnie odpowiadały na pytania dotyczące zdrowej żywności – były pytania na przykład o największą zawartość błonnika czy witaminy A w produktach spożywczych. Oczywiście na koniec nasze koleżanki zostały nagrodzone. Podczas zajęć towarzyszyli nam studenci Politechniki Opolskiej, którzy z chęcią odpowiadali na nasze pytania dotyczące uczelni i różnych kierunków studiów. Po warsztatach zyskaliśmy dużo nowych informacji, które na pewno wykorzystamy na co dzień. Była to ciekawa alternatywa standardowych zajęć.
Autor: Laura Seidel kl. ID